Çeşme Alaçatı Turları
Alaçatı Ve Çeşme Tarihi Ve Turlar
Alaçatı, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı bir bölgedir. Ege sahiline sahiptir. Her yıl 360 gün süren rüzgar nedeniyle tarihi taş evleri ve rüzgar sörfüne uygun plajları ile ünlüdür. Son yıllarda taş ev olması nedeniyle çok gelişmiştir.
2000 yılı rakamlarına göre nüfusu 8.401 idi. Alaçatı, 704 kilometrekarelik bir alanı kaplayan pek çok eğlence mekanı ve otele sahip olup, Ege bölgesinin en önemli tatil beldelerinden biridir.
Alaçatı'nın eski adı Agrillia'dır. Alaçatı'nın adı "Alaçatı" adlı bir Osmanlı aşiretinden gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Alaçatı'da Rumlar ve Türkler yaşıyordu. Yunanca'da "Alacaat" kelimesinin telaffuzu zor olduğu için "Alacaat" zamanla değişmiş ve artık kullanılan Alaçatı adını almıştır
Çeşme (Çeşme), şifalı sıcak su, kaliteli kum, güneş ışığı ve berrak güneş ışığı ile çevrili şirin bir tatil beldesidir. Çeşme, İzmir'e 94 km uzaklıktadır. Batıda, yarımadanın sonuna onun adı verilmiştir. Denizciler tarafından küçük liman denir. Ancak Çeşme ve çevresinde kaynak suyu bolluğu ve zaman geçtikçe ve soğuk su ile artan çeşmelerinden dolayı bölgeye Çeşme denilmektedir.
Bugün olduğu gibi, sürekli akan bu kaynakların etrafına çeşmeler yapmak eski geleneğimizdir. Çeşmelere bu çeşmelerin adı verilmiştir, bu çeşmelerin orada yüzlerce kez bulunduğu söylenmektedir. Tüm bu çeşmelerin kendine özgü işlevleri ve yapıları vardır. Bu çeşmelerin bir kısmı yüzyıllardır iyi korunmuş, bazı çeşmeler ise günümüze kadar restore edilmiştir.
Tarihi
Antik Dönem
Çeşme antik çağda Cyssus olarak anılırdı ve bugünkü adının denizcilerin su sağlamak için kullandıkları "çeşmeden" geldiğine inanılıyor. Çünkü Çeşme'nin en önemli özelliği içme suyu ve limanıdır. Hepimizin bildiği gibi son derece korunaklı bir limana sahip olan Erythrai, Mısır, Kıbrıs ve Batı ülkeleri ile ilişkiler kurmuş ve ticareti geliştirmiştir. Ülkenin başlıca turizm merkezlerinden biri olan Çeşme, uluslararası bir üne sahip Törene katılanlar, İyonya dönemine ait 12 askerden biri olan Ildırı'nın kalıntılarıyla iç içe.
Çeşme, Lidya, Pers, Bergama, Roma ve Bizans krallığı hüküm sürdü. Çeşme Limanı'nı öne çıkaran en önemli faktörlerden biri de Sakız Adası'ndan Anadolu kıyılarına en yakın ve en güvenilir lokasyon olmasıdır. Bu nedenle liman, ticari ticareti yüzyıllardır aktif tutmayı başarmıştır. 3. yüzyılın ikinci yarısı ve 14. yüzyılın başlarında Xianatolia'nın ticari hayatında yüksek bir üne sahip olan Cenevizlilerin etkisi gözlemlendi.
Türk Yönetimi Sırasında
14. yüzyılın başında Aydınoğulları'nın akını kısa sürede devreye girmiş ve Çeşme Limanı deniz üssü olmuştur. Umur Bey, Cenevizlileri ticaretten tamamen dışlamak istemedi, bu yüzden onları kendi yönetiminde kabul ettiği Sakız Adası'na gönderdi, bu yüzden bölge onun Kontrol altında. Orada kalacak olan Cenevizliler ile ticari ilişkiler doğal koşullarında sağlanacaktır.
Cenevizlilerin 1330 yılında Sakız Adası'na yerleşmesiyle birlikte Çeşme limanı (buradaki en uygun liman) yeniden önem kazanmış ve bu nedenle doğal koşullarda Cenevizliler ile ticaret yapmaya devam etmiştir. İlk Beyazıt (Yıldırım) tarafından Osmanlı İmparatorluğu'na dahil edilmiştir. Ancak Ankara Savaşı'ndan (1402) sonra Timur onu Aydınoğulları'na iade etti.
Cumhuriyet Zamanı
Çeşme, önemli bir ticaret ve Osmanlı Donanmasının her yıl yelken açtığı son liman olan Türkiye’nin ilk amirali Çaka Bey’in üssüdür. Bugün Çeşme gümrüklerinden Yunan adalarına giden gemiler var.
ÇEŞME' NinTarihi Mekanları
Çeşme'de son yıllarda yapılan arkeolojik araştırmalar, bölgede Neolitik dönemden beri yerleşimlerin olduğunu göstermiştir. Sakarya Mahallesi Bozalan mevkiinde Çeşme İlçesinde Neolitik Çağ; Germiyan Yapısında Taş Devri ve Miken Çağı; Boyalık İlçesinde Tunç Çağı, Başası İlçesi, Eski Çeşme Köyü'nde Beylikler Dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu, Ildırı Köyü, Reisdere İlçesi Bulunan veya bırakılan kalıntılar, Çeşme Kasabasının her zaman 8.000 yıllık bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir.
Çeşme ilçesine bağlı Ildırı köyünde yer alan Erythrai antik kenti; İon bölgesinin 12 önemli kentinin bininci lider üyesinde kurulan Panionion Alliance oldu ve her yıl önemli katkılar yaptı. Delian League'in Atina şehir devletinin önderliğinde kuruldu.
Alaçatı Hakkında Az bilinen 3 Şey
Alaçatı' Nın Geçmişi 1850'lere Kadar Uzanıyor
O dönemin Osmanlı İmparatorluğu'nun büyük rahibi Alaçatı'nın güneyindeki kuru bataklıkları emrettiğinde, Sakız Adasından Rum işçiler bölgenin kuru bataklıklarına götürülerek bugün Hacimim bölgesinde yetiştiriliyorlardı. Drenaj kanallarının oluşması nedeniyle bataklık kurutularak liman haline getirildi. Kanalın inşasında Rum işçilerin çalışmaya izin verdiği limanın bir kilometre yakınına bir kasaba inşa ettiren buranın adı bugün Agrilia ve Alaçatı kasabası doğdu.
Geniş arazilere sahip olan Türkler, "kalkınma" ve ekim öncülüğünde arazi sağladılar. Rumlar Alaçatı'yı kurdular ve Alaçatı'da bağcılığı geliştirdiler
Alaçatı Limanından Sakız Adası Ve Fransa' Ya İhraç Edilen Şarap
Alaçatı'nın yöre halkı kavga ederken genç Rumlar bağcılık yaparak zeytin ağaçlarına yardım etmeye başladı. Dolayısıyla Alaçatı'nın kaderi değil Çeşme, Kara-bunun ve Urla'nın da kaderi değişecek. Belirli bir hastalık nedeniyle Avrupa bağları kullanılamadığında, Avrupa üzümüne ve şarabına olan talebi karşılayan tüm limanlar değerli hale gelecektir. Alaska'nın bereketli topraklarında yetişen yüksek kaliteli üzümler ve şaraplar, Alaska limanlarından dünyanın her yerine gönderilmektedir.
Bu dönemde Alaçatı Devleti ekonomisi bağcılık ve şarap üretiminin yanı sıra zeytinyağı ve zeytinyağı üretimi ile gelişmiştir.
Geçmişte Rumlar, Alaçatı'nın Ana Nüfusuydu
Alaçatı'nın 1800'lü yılların sonlarına kadar çok az bir Türk nüfusu vardı. O dönemde Alaçatı ve Çeşme'nin nüfusu 40.000'i Rum olmak üzere yaklaşık 45.000'di. Bugün Alaçatı'nın nüfusu yaklaşık 10.000'dir. Yaz aylarında bu sayı 80.000'e ulaştı.
Balkan Savaşları sırasında bölgeye birçok Müslüman göçmen geldi ve birçok Rum bölgeyi terk etti. 1919'da Yunan işgali sırasında Yunanlılar geri döndü, ancak 1922'de temasa geçtikten sonra Türkler yeniden şişmanladı. Kavala, Selanik, Kos ve Girit'ten Türkler, Arnavutlar ve Boşnaklar Arat'a yerleşti
Alaçatı, Çeşmenin En İyi Tekne Turu Ve Su Sporları İle Bilinen 5 Tur
Lady Bente
Saint Mary
Nirvana
Myga surf city
Çeşme posaidon
Alaçatı Ot Festivali
2010 yılından beri düzenlenmekte olan festivalde bölgede yetişen otlardan yapılan yemeklerle ot çeşitlerinin tanıtılması hedeflenmektedir. Festival ilkbahar aylarında yapılmaktadır
Ege bölgesinde birçok farklı bitki türü yetişir. Bu bitkiler her derde deva ve sağlıklı beslenmenin anahtarıdır. Festivalde Ege otlarını tanıtmak için stantlar kurulacak. Bazı tezgahlar meşhur ot yemeklerini pişirip servis ediyor. Ünlü Ege bitki yetiştiricileri ile tanışma şansı olabilir. Bu bitkilerin özelliklerini ve faydalarını da yetiştiricilerden öğrenebilirsiniz. Bitkisel ilaçlar satın alma fırsatı da var, özelliklerini zaten biliyorsunuz.
Bursa Çıkışlı Alaçatı Ot Festivali Tur
Bu tura katılmak size renkli bir hafta sonu yaşatacaktır. Bursa'dan Alaçatı'ya ilk durak Vanilya Festivali. Çeşme Alaçatı turları tatil bölümünde serbest zaman olacak. Bu süre zarfında gerektiğinde festivali ziyaret edebilir, lezzetli yemeklerin tadına bakabilir ve ot satın alabilirsiniz.
Festivalde müzik yayınları ve birçok ilginç aktivite sizi bekliyor. Festival sonrası gezinin ilk gecesinde otelde kalacaksınız. İkinci gün Kuşadası'na hareket edilir. Çeşme turu ve Alaçatı turu Güzergahın ikinci gününde Efes antik kentini ziyaret edeceksiniz. Yüzyıllar öncesine dayanan bu şehri rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Gezinin üçüncü gününde destinasyon Çeşme. İzmir Alsancak ve Kor-den bölgesini panoramik olarak görebilirsiniz. Bu gezinin ardından Bursa'ya dönüş yolculuğu başladı.