KAYIT     İLETİŞİM



Gökçeada Ve Bozcaada Turu

Bozcaada ve Gökçeada, Türkiye'nin kuşkusuz en çok ziyaretçi yığınına uğrayan iki adasıdır. Bozcaada, Çanakkale'ye bağlı bir ada ilçesidir. İlçenin nüfusu özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınından dolayı artmaktadır. Yaz aylarındaki nüfus normal zamanlardaki nüfusun yaklaşık olarak 10 katına çıkmaktadır. Bozcaada, İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirlere yakın olmasından dolayı da bu büyük şehirlerden insanları da ağırlamaktadır. Yerli ve yabancı tatilcilerin akın akın Gökçeada’ya ve Bozcaada’ya gelmesi ile Bozcaada turu ve Gökçeada turu hizmetleri son yılların en çok ilgi gören konularından biri haline gelmiştir.

 Bozcaada'nın kaya ile tek bağlantısı Geyikli arasında düzenlen feribot seferleridir. Bozcaada ve Geyikli arasındaki mesafe yaklaşık olarak 6 kilometredir. Bozcaada'nın ön planı çıktığı özelliği genellikle yaz aylarında yapılan deniz turizmidir. Ayrıca Bozcaada'da bağcılık ve şarap üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır. Aslında bağcılık ve şarap üretimi Bozcaada'nın kültürünün en önemli parçalarından biri haline gelmiştir son yıllarda. 

 Bozcaada konum olarak incelendiğinde tam olarak Çanakkale Boğazı'nın çıkışına konumlanmıştır. Bu özelliği sebebi ile stratejik olarak önemi büyüktür. Bozcaada eskiden beri farklı farklı bir sürü uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bozcaada'nın ismi antik dönemlerde Leukophrys olarak geçmektedir. Ayrıca, Homeros tarafından yazılmış olan İlyada Destanı'nda da Tenedos adı ile yer almaktadır. Bozcaada ismi ilk kez Piri Reis'in haritalarında geçmektedir.

 Bozcaada Tarihi

 Arkeologlar tarafından yapılmış olana kazı çalışmalarından dolayı Bozcaada'nın tarihinin Milattan önce 3000'lü yıllara denk geldiği düşünülmektedir. Adanın yerleşim yerine dönüşmesi ilk kez milattan önce 4000'li yıllara denk gelmektedir. Bu adaya yerleşe ilk insanlar Pelasglardır. Fakat tarih boyunda Bozcada pek çok farklı medeniyetten uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler arasında Bizanslılar, Büyük İskender İmparatorluğu, Cenevizliler gibi farklı medeniyetler yer alır. Bu medeniyetlere ek olarak Osmanlı İmparatorluğu, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlar gibi medeniyetlerde vardır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu adayı uzun yıllar himayesi altında tutmuştur. Bozcaada tarih sahnesinde bazı savaşlara da ev sahipliği yapmıştır. Truva Savaşı esnasında Yunanlar tarafından üs olarak kullanılmıştır. 

  İyonya ayaklanması döneminde önce Perslilerin daha sonra Romalıların egemenliğine geçmiştir. Roma İmparatorluğu dağıldıktan sonra Bozcaada Bizanslıların eline kalmıştır. Fakat 11453 senesinde Osmanlı İmparatorluğunun İstanbul'u fethetmesi ile Bozcaada'nın stratejik önemi artmıştır. Bozcaada'nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi 1455 senesini bulmuştur. Bozcada 1455 senesinden sonra da farklı uygarlıklar tarafından fethedilmeye çalışılsa da Bozcaada Osmanlı İmparatorluğu'nun elinde kalmıştır. Bozcaada'yı Osmanlı İmparatorluğu'nun elinden almaya çalışan devletlerden biri de Venediklilerdir. Her ne kadar Bozcaada'yı Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinden almaya çalışsalar da başarılı olamamışlardır. 

 Bozcaada'da yaşanmış olan bir diğer tarihi olaylardan birisi de Osmanlı- Rus savaşı döneminde Ruslar tarafından işgal edilmiş olmasıdır. Osmanlı- Rus Savaşı 1806- 1812 yılları arasında yaşanmıştır. Ruslar tarafında işgal edilmiş olduğu dönemde kale yıkılmış ve yağmalanmıştır. Fakat İkinci Mahmut bu kaleyi tekrar yaptırmıştır. Bozcaada 1923 yılında imzalanmış olan Lozan Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti'ne kalmıştır. 

 Bozcaada Geçim Kaynakları Nelerdir?

  Günümüzde Bozcaada ve Gökçeada'nın değeri hızla artmaktadır. Bu durumun en büyük sebeplerinden birisi de doğal güzelliğin halen korunuyor olmasıdır. Çünkü son zamanlarda büyük şehirlerde artmakta olan yoğun kalabalık ve beton yığınlarından dolayı insanlar doğal güzelliklere hasret kalmışlardır. Bozcaada gibi yerler doğal güzellikler ve çevreci bir ada olmasından dolayı herkesin yoğun olarak dikkatini çekiyor. Bozcaada'nın kültüründe bağcılık, şarap üreticiliği ve balıkçılık gibi ürünleri görmek mümkündür. Bu ürünler arasından özellikle bağcılık ve şarap üreticiliği uzun yıllardan beri Bozcaada sınırları içerisinde süre gelen bir gelenektir. Bu iki gelenek 3000 yıldan beri süre gelen bir alışkanlığın örneğidir. Bozcaada'nın sürekli olarak kuzeyden rüzgâr alması da bağcılık için büyük önem arz etmektedir. Şarap üretimi geleneği ise adaya Rumlar tarafından getirilmiştir. Rumlar bu geleneği adaya 192 yılında getirmiştir ve özelikle 1960- 1980 yılları arasında şarap üretimi Bozcaada sınırları içerisinde artış göstermiştir. Fakat yine son birkaç yıl içerisinde adadaki şarap üretiminde gerileme dönemi yaşandığını söylemek daha doğru olacaktır.

 Bozcaada'da halen aktif olarak çalışmakta olan 6 adet şarap fabrikası vardır. Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere adanın en önemli geçim kaynaklarından birisi şarap üreticiliğidir. Adanın diğer önemli geçim kaynakları ise balıkçılık ve bağcılıktır. Balıkçılık ve deniz ürünlerinin Bozcaada geçiminde yeri oldukça büyüktür. Bu durumda en payı adanın balıkların göç yolu üzerinde yer alması sağlar. Bu göç yolu üzerinde hem Marmara Denizi'nden gelen balıklar hem de Karadeniz'den gelen balılar yer almaktadır. 

 Tarih sahnesinde Bozcaada savaşlar gibi tarihsel açıdan büyük önem taşıyan pek çok olaya ev sahipliği yapmıştır. Bozcaada hem stratejik konumundan dolayı hem de sahip olduğu doğal güzelliklerden dolayı pek çok farklı medeniyetin egemenliği altında uzun yıllar boyunca kalmıştır. Nefes kesici doğal güzelliği, gezilecek mekanları, plajları, şarap, deniz mahsulleri ve lezzetli mutfağından dolayı her sene pek çok şehirden ve ülkeden ziyaretçi ağırlamaktadır. Adanın en dikkat çekici özelliği ise hem Türk kültüründen hem de Rum kültüründen esintiler taşıyıp bu iki kültürü doğal bir şekilde harmanlayabilmiş olmasıdır. 

 Bozcaada'ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

 Bozcaada'ya ulaşım Çanakkale'ye bağlı olan Geyikli ilçesinden ya da Çanakkale merkezinden düzenlenen feribotlar ile sağlanabilir. Feribot yolculuğu yaklaşık olarak yarım saat sürüyor. Yazın her saat başı seferler düzenleniyor fakat yoğunluk olduğu zamanlar özellikle yaz aylarında çoktur. Bu yüzden özellikle yaz aylarında feribot ile ulaşım sağlamak için önceden yer ayırttırmak gerekebilir. Yer bulma sorunun yoğun saatler haricinde yaşanmayabileceğini belirtmek de gerekir. Yaz ayları boyunca saatte bir olacak şekilde düzenlenen otobüs seferleri kış aylarında 3 ya da 4 saate bir olacak şekilde düzenlenmektedir. 

 Bozcaada'ya Ne Zaman Gidilmeli?

 Özellikle dansın, müziğin ve eğlencenin tam olduğu yerleri gezmek gibi bir hedefiniz varsa Bozcaada kesinlikle gezip görmeniz gereken yerlerden birisi. Ağustos ayı civarında gidersen bunaltıcı derecede bir sıcak hava ile karşılaşabilirsiniz. Ama eğer bu kadar sıcak havalarda gitmek istemiyorsanız Kasım ayının sunmuş olduğu pastırma sıcaklarından ad faydalanmanız mümkün. Ayrıca Bozcaada'da zaman zaman caz festivalleri verilmektedir. Özellikle caz meraklısı olan kişilerin bu dönemde Bozcaada'ya gidebilirler. Aslında genel olarak Bozcaada'nın enerjisi adayı pek çok insan için keyifle vakit geçirebileceği bir yere dönüştürüyor. 

 Bozcaada'da Konaklama İmkanları

 Bozcaada her ne kadar küçük bir ada olsa da konaklama imkanları açsıdan misafirlerine geniş bir yelpaze sunuyor. Bu konaklama imkânları arasında her türlü bütçeye uygun mekanlar, oteller, pansiyonlar ve kamp bölgeleri bulunur. Bozcaada’nın en bilinen otelleri ve kamp alanları ise Ayapetro Hotel, Patiska Karadut Bağ Evi, Camping Bozcaada gibi yerlerdir. 

 Bozcaada’nın misafirlerine sunmuş olduğu en güzel otel seçeneklerinde birisi de Ayapetro Hotel'dir. Adada yaşayan bir aile tarafından işletilmektedir ve özellikle de Bozcaada merkezine çok yakındır. Bu özelliğide ulaşım kolaylığı bakımından diğer seçeneklere kıyasla güzel bir avantaj sağlıyor. Ayapetro Hotel'in bahçesinde sabahları kahvaltı ve 5 çayı servisi yapılmaktadır. Yapı olarak 2 katlı bir taş bina olma özelliği taşıyor. Sahip olduğu mavi pencereleri ile misafirlerinin beğenisini kazanıyor ve dışarıdan bakıldığı zaman bu mavi pencereler oldukça şık duruyor, otele sımsıcak bir atmosfer kazandırıyor.

 Patiska Karadut Bağ Evi, Ayapetro Hotel'e göre kıyaslandığında adam merkezine daha fazla uzaktır. Fakat bu durum sizi fazla korkutmasın çünkü eğer kalabalıktan uzak, daha izole bir tatil geçirmek istiyorsanız Patiska Karadut Bağ Evi tam da size göre bir yer. Patiska Karadut Bağ Evi'nin kahvaltısı ada genelinde çok meşhurdur. Ayrıca en güzel özelliği de kocaman bir bağın ortasında tatilinizi geçiriyor olmanızdır. 6 adet bağ evi bulunur. Bu kocaman bağın ortasında geçireceğiniz birkaç gün sizi ruhsal açıdan oldukça rahatlatacak, günlük hayatın stresinden birkaç gün de olsa uzaklaştıracaktır. Patiska Karadut Bağ Evi'ni misafirlerine sağlamış oldu bir diğer ayrıcalık ise her şeyin organik yöntemlerle elde ediliyor olmasıdır. Bu sayede her türlü gerekli ürün, sebze ve meyveler bu kocaman bahçeden toplanıyor. Yemeklerde ve bahçeler bu bağdan toplanmış olan meyve sebzeler kullanılır. Bu durum da tatil boyunca tükettiklerimizin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Patiska Karadut Bağ Evi'nde hamur işleri günlük olarak yapılıyor. Kocaman bahçesinde tavukların ve kedilerin geçtiği bu bağ misafirlerine organik, doğal ve sakin bir yaşamdan kesit sunuyor. Ayrıca Patiska Karadut Bağ Evi'nin meşhur kahvaltısına katılmak için bu bağ evinde konaklıyor olmanıza gerek yoktur, rezervasyon yaptırarak dışarıdan da kahvaltılara katılabilirsiniz. 

 Kamp alanları pek çok kişiye daha ekonomik ve daha özgür bir tatil dönemi sağlıyor. Özellikle bütçe bakımından sorun yaşıyorsanız ve özgürce birkaç gününüzü geçirmek istiyorsanız Camping Bozcaada tam olarak size göre bir seçenek. Aslında, kamp ortamı sıcak ve güzel vakit geçirebileceğiniz ve yeni insanları tanışıp arkadaşlık kurabileceğiniz bir imkân sağlıyor. Kamp alanlarının olmazsa olmazı kamp sırasında kullanılacak olan ekipmanlardır. Eğer ekipmanınız varsa kendi ekipmanlarınızı getirebilir eğer ekipmanınız yoksa kamp alanından ekipman kiralayabilirsiniz. Kamp ekipmanlarının haricinde bir de konaklamak için bungalovlar da vardır. Tatil süresinde bu bungalovlardan da faydalanabilirsiniz. 

 Kamp alanının ayrıca bir de kapalı yemek alanı, duş ve tuvalet alanları, ortak mutfak ve bir de kafeterya alanı mevcuttur. Kamp ekipmanlarını kurmak için misafirlerin en çok tercih ettikleri yerler genellikle gölgelik alanlardır. Ayrıca çam ağaçlarının olduğu yerlerde de kamp eşyalarınızın kurulumunu yapabilirsiniz. Kamp ekipmanlarınızın kurulumu tamamlandıktan sonra artık tek yapmanız gereken kendinizi ortamın doğal güzelliğine bırakmanız. 

 Kamp alanlarını haricinde koylarda ve kumsallarda çadırınızı kurabilirsiniz. Fakat bu tarz alanlar yangın tehlikesi bakımından sakıncalıdır. Ayrıca, çevre temizliği açısından da böyle alanların tercih edilmemesi tavsiye edilir. Herhangi bir sorun yaşamadan ve işinizi garantiye alarak tatil yapmak istiyorsanız bu tarz yerlerden uzak durmanız tavsiye edilir. 

 Bozcaada'da Yeme ve İçme Kültürü

 Bozcaada'nın misafirlerine sunmuş olduğu en güzel kısımlardan birisi de yeme içme kültürüdür. Bozcaada'da yaşayan insanlar tarafından pek çok pratik ama lezzetli tarifler oluşturulmuştur. Deniz kenarında bir piknik gezintisi yapmak güzel bir seçenek olabilir. Bunun yanı sıra bir sürü sandviç seçeneği bulabilirsiniz. Aynı zamanda Bozcaada şarap üretimi açısından zengin bir kültüre sahiptir. Böyle bir kültüre sahip olan Bozcaada'da şarap tadımı yapacağınız yerler de mevcuttur. 

 Özellikle Bozcaada merkezinde birçok şarap üreticisinin yeri var. Bu yerlerden izin alarak şarap tadımı yapabilirsiniz. Bozcaada'da he yerli hem de yabancı tatilciler tarafından en çok yapılan aktivitelerden biri de piknik yapmaktır. Deniz kıyısında yapacağınız bir piknik zamanın güzel akmasını sağlayacaktır. Bozcaada'da şarap haricinde bir de gelincik şerbeti ya da koruk suyu bulunur. Gelincik şerbetinin ve koruk suyunun tadına bakmak isterseniz bazı yerel bakkallardan ve marketlerden temin edebilirsiniz. Bozcaada’nın en meşhur mekanlarında birisi de Çiçek Pastanesi'dir. 

 Bozcaada'ya ve Gökçeada’ya, bozcada gökçe ada turları aracılığı ile günübirlik turlar düzenleyebilirsiniz. Bu turlar yolcuları daha önceden belirlenmiş olan bir noktadan alır ve Bozcaada'nın kendine özgü olan mimarisini ve doğasını keşfetmek üzere yola çıkar. Geyikli ‘den kalkacak olan feribot aracılığı Bozcaada'ya ulaşım sağlanır. Feribot yolculuğu çok uzun değildir. Yalnızca 30 dakika sürer. Bu süre boyunca deniz yolculuğunun keyfini sürmekte bir başkadır. Bu turlar sayesinde Bozcaada'nın güzel ve az bilinen yerlerini keşfedebilirsiniz. Bozcaada turları aracılığı ile Rüzgâr Değirmenlerini gezebilir, Mermer Burnunu görebilir ve Göztepe'nin nefes kesici panoramik manzarasını izlemenin keyfine sonuna kadar varabilirsiniz. Bozcaada'nın deniz mahsullerinden oluşan menüler arasından dilediğin balık yemeğini yiyebilir, plajlarında yüzmeye gidebilirsiniz. Ada doğa yürüyüşleri için de iyi bir imkân sağlamaktadır. Ada yerlileri tarafından üretilmiş olan domates reçellerin ve şarapların tadına bakabilirsiniz. İsterseniz tur programınıza Bozcaada'da yapacağınız 1 saat boyunca sürecek olan ATV Safarisi de dahil edilebilir. 

  Bozcaada deniz turu aracılığı ile hem Bozcaada'nın henüz fazla keşfedilmemiş yerlerine doğru bir gezintiye çıkabilir hem de en meşhur olan yerleri gezebilirsiniz. Tur sayesinde lüks araçlar ile ulaşımınızı sağlamanız mümkündür. Ayrıca turla birlikte Bozcaada Kalesi'ni gezebilir, adadaki hem Türk hem de Rum mahallerini görebilir, iki farklı kültürün dostluğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra, Bozcaada'nın meşhur şarap fabrikalarını ziyaret edebilir ve üretilen şarapların tadına bakabilirsiniz. Habbeli koyu ve rüzgâr gülleri de ziyaret edilebilecek güzel noktalardandır. Tur aracılığı ile Ayazma koyunda güzel bir deniz molası verebilirsiniz. Bu deniz molasında dilerseniz kendiniz mavinin derinliklerine bırakabilir ya da manzaranın keyfine varabilirsiniz. 

 Gökçeada da tıpkı Bozcaada gibi tur ve gezi bakımın pek çok güzel imkânı tatilcilere sunmaktadır. Gökçeada deniz turu aracılığı ile daha önceden belirlenmiş olan bir konumdan yola çıkılarak, Kabatepe limanı üzerinden feribot araçlığı ile Gökçeada’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Gökçeada turları, Gökçeada'nın bozulmamış doğal güzelliğine doğru yola çıkmak için yapılacak hem en güzel hem de en ekonomik yolculuk olacaktır. Çünkü bu turlar sayesinde Gökçeada'nın pek çok tahribat görmemiş doğal çevresine keşfe çıkacaksınız. Rum Köylerini, manastırları, kiliseleri gezecek hem Rum hem de Türk kültüründen olan esintileri iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Deniz turları aracılığı ile hem mavinin hem de yeşilin her türlü tonuna sonuna kadar doyacaksınız. Gökçeada dünyadaki tek cittaslow adasıdır. Doğal güzelliği ve temizliği bozulmamış denize, yeşile, toprağa ve otantik köylere sahiptir. Gökçeada turları sayesinde adanın en otantik köylerinden biri olan Zeytinli Köyü'nü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca geziniz boyunca yerel lezzetlerin de tadına bakabilirsiniz. Bu yerler lezzetler arasında meşhur dibek kahvesi ve sakızlı muhallebisi yer alır. Dileyen misafirler ise meşhur kuzu ve oğlak tandırından yapılmış olan ev yemeklerinin ve zeytinyağlı yemeklerin tadına bakabilir.

 Öğlen yemeğinizi ise tüm yorgunluğunuzu atmak ve leziz yeni tatlar keşfetmek için Aydıncık sahiline gidebilirsiniz. Bu güzel sahilde yediğiniz yemek tüm yorgunluğunuzdan ve stresinden sizi arındırmakla kalmayıp aynı zamanda turdaki grubunuzla daha iyi kaynaşmanızı sağlayacaktır. Tur esnasında, tur rehberinin verdiği bilgilerle bölge hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz ve bu durumda sizin Gökçeada'nın doğal güzelliklerini ve tarihi dokusunu daha iyi tanımanızı sağlayacaktır.

Bozcaada ve Gökçeada, Türkiye'nin kuşkusuz en çok ziyaretçi yığınına uğrayan iki adasıdır. Bozcaada, Çanakkale'ye bağlı bir ada ilçesidir. İlçenin nüfusu özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınından dolayı artmaktadır. Yaz aylarındaki nüfus normal zamanlardaki nüfusun yaklaşık olarak 10 katına çıkmaktadır. Bozcaada, İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirlere yakın olmasından dolayı da bu büyük şehirlerden insanları da ağırlamaktadır. Yerli ve yabancı tatilcilerin akın akın Gökçeada’ya ve Bozcaada’ya gelmesi ile Bozcaada turu ve Gökçeada turu hizmetleri son yılların en çok ilgi gören konularından biri haline gelmiştir.

  Bozcaada'nın kaya ile tek bağlantısı Geyikli arasında düzenlen feribot seferleridir. Bozcaada ve Geyikli arasındaki mesafe yaklaşık olarak 6 kilometredir. Bozcaada'nın ön planı çıktığı özelliği genellikle yaz aylarında yapılan deniz turizmidir. Ayrıca Bozcaada'da bağcılık ve şarap üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır. Aslında bağcılık ve şarap üretimi Bozcaada'nın kültürünün en önemli parçalarından biri haline gelmiştir son yıllarda. 

 Bozcaada konum olarak incelendiğinde tam olarak Çanakkale Boğazı'nın çıkışına konumlanmıştır. Bu özelliği sebebi ile stratejik olarak önemi büyüktür. Bozcaada eskiden beri farklı farklı bir sürü uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bozcaada'nın ismi antik dönemlerde Leukophrys olarak geçmektedir. Ayrıca, Homeros tarafından yazılmış olan İlyada Destanı'nda da Tenedos adı ile yer almaktadır. Bozcaada ismi ilk kez Piri Reis'in haritalarında geçmektedir.

 Bozcaada Tarihi

 Arkeologlar tarafından yapılmış olana kazı çalışmalarından dolayı Bozcaada'nın tarihinin Milattan önce 3000'lü yıllara denk geldiği düşünülmektedir. Adanın yerleşim yerine dönüşmesi ilk kez milattan önce 4000'li yıllara denk gelmektedir. Bu adaya yerleşe ilk insanlar Pelasglardır. Fakat tarih boyunda Bozcada pek çok farklı medeniyetten uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler arasında Bizanslılar, Büyük İskender İmparatorluğu, Cenevizliler gibi farklı medeniyetler yer alır. Bu medeniyetlere ek olarak Osmanlı İmparatorluğu, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlar gibi medeniyetlerde vardır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu adayı uzun yıllar himayesi altında tutmuştur. Bozcaada tarih sahnesinde bazı savaşlara da ev sahipliği yapmıştır. Truva Savaşı esnasında Yunanlar tarafından üs olarak kullanılmıştır. 

 İyonya ayaklanması döneminde önce Perslilerin daha sonra Romalıların egemenliğine geçmiştir. Roma İmparatorluğu dağıldıktan sonra Bozcaada Bizanslıların eline kalmıştır. Fakat 11453 senesinde Osmanlı İmparatorluğunun İstanbul'u fethetmesi ile Bozcaada'nın stratejik önemi artmıştır. Bozcaada'nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi 1455 senesini bulmuştur. Bozcada 1455 senesinden sonra da farklı uygarlıklar tarafından fethedilmeye çalışılsa da Bozcaada Osmanlı İmparatorluğu'nun elinde kalmıştır. Bozcaada'yı Osmanlı İmparatorluğu'nun elinden almaya çalışan devletlerden biri de Venediklilerdir. Her ne kadar Bozcaada'yı Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinden almaya çalışsalar da başarılı olamamışlardır. 

 Bozcaada'da yaşanmış olan bir diğer tarihi olaylardan birisi de Osmanlı- Rus savaşı döneminde Ruslar tarafından işgal edilmiş olmasıdır. Osmanlı- Rus Savaşı 1806- 1812 yılları arasında yaşanmıştır. Ruslar tarafında işgal edilmiş olduğu dönemde kale yıkılmış ve yağmalanmıştır. Fakat İkinci Mahmut bu kaleyi tekrar yaptırmıştır. Bozcaada 1923 yılında imzalanmış olan Lozan Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti'ne kalmıştır. 

  Bozcaada Geçim Kaynakları Nelerdir?

  Günümüzde Bozcaada ve Gökçeada'nın değeri hızla artmaktadır. Bu durumun en büyük sebeplerinden birisi de doğal güzelliğin halen korunuyor olmasıdır. Çünkü son zamanlarda büyük şehirlerde artmakta olan yoğun kalabalık ve beton yığınlarından dolayı insanlar doğal güzelliklere hasret kalmışlardır. Bozcaada gibi yerler doğal güzellikler ve çevreci bir ada olmasından dolayı herkesin yoğun olarak dikkatini çekiyor. Bozcaada'nın kültüründe bağcılık, şarap üreticiliği ve balıkçılık gibi ürünleri görmek mümkündür. Bu ürünler arasından özellikle bağcılık ve şarap üreticiliği uzun yıllardan beri Bozcaada sınırları içerisinde süre gelen bir gelenektir. Bu iki gelenek 3000 yıldan beri süre gelen bir alışkanlığın örneğidir. Bozcaada'nın sürekli olarak kuzeyden rüzgâr alması da bağcılık için büyük önem arz etmektedir. Şarap üretimi geleneği ise adaya Rumlar tarafından getirilmiştir. Rumlar bu geleneği adaya 192 yılında getirmiştir ve özelikle 1960- 1980 yılları arasında şarap üretimi Bozcaada sınırları içerisinde artış göstermiştir. Fakat yine son birkaç yıl içerisinde adadaki şarap üretiminde gerileme dönemi yaşandığını söylemek daha doğru olacaktır.

  Bozcaada'da halen aktif olarak çalışmakta olan 6 adet şarap fabrikası vardır. Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere adanın en önemli geçim kaynaklarından birisi şarap üreticiliğidir. Adanın diğer önemli geçim kaynakları ise balıkçılık ve bağcılıktır. Balıkçılık ve deniz ürünlerinin Bozcaada geçiminde yeri oldukça büyüktür. Bu durumda en payı adanın balıkların göç yolu üzerinde yer alması sağlar. Bu göç yolu üzerinde hem Marmara Denizi'nden gelen balıklar hem de Karadeniz'den gelen balılar yer almaktadır. 

 Tarih sahnesinde Bozcaada savaşlar gibi tarihsel açıdan büyük önem taşıyan pek çok olaya ev sahipliği yapmıştır. Bozcaada hem stratejik konumundan dolayı hem de sahip olduğu doğal güzelliklerden dolayı pek çok farklı medeniyetin egemenliği altında uzun yıllar boyunca kalmıştır. Nefes kesici doğal güzelliği, gezilecek mekanları, plajları, şarap, deniz mahsulleri ve lezzetli mutfağından dolayı her sene pek çok şehirden ve ülkeden ziyaretçi ağırlamaktadır. Adanın en dikkat çekici özelliği ise hem Türk kültüründen hem de Rum kültüründen esintiler taşıyıp bu iki kültürü doğal bir şekilde harmanlayabilmiş olmasıdır.  

 Bozcaada'ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

 Bozcaada'ya ulaşım Çanakkale'ye bağlı olan Geyikli ilçesinden ya da Çanakkale merkezinden düzenlenen feribotlar ile sağlanabilir. Feribot yolculuğu yaklaşık olarak yarım saat sürüyor. Yazın her saat başı seferler düzenleniyor fakat yoğunluk olduğu zamanlar özellikle yaz aylarında çoktur. Bu yüzden özellikle yaz aylarında feribot ile ulaşım sağlamak için önceden yer ayırttırmak gerekebilir. Yer bulma sorunun yoğun saatler haricinde yaşanmayabileceğini belirtmek de gerekir. Yaz ayları boyunca saatte bir olacak şekilde düzenlenen otobüs seferleri kış aylarında 3 ya da 4 saate bir olacak şekilde düzenlenmektedir.  Ssctur ile Her hafta düzenlenen Bozcaada turları ile ulaşabilirsiniz.

 Bozcaada'ya Ne Zaman Gidilmeli?

 Özellikle dansın, müziğin ve eğlencenin tam olduğu yerleri gezmek gibi bir hedefiniz varsa Bozcaada kesinlikle gezip görmeniz gereken yerlerden birisi. Ağustos ayı civarında gidersen bunaltıcı derecede bir sıcak hava ile karşılaşabilirsiniz. Ama eğer bu kadar sıcak havalarda gitmek istemiyorsanız Kasım ayının sunmuş olduğu pastırma sıcaklarından ad faydalanmanız mümkün. Ayrıca Bozcaada'da zaman zaman caz festivalleri verilmektedir. Özellikle caz meraklısı olan kişilerin bu dönemde Bozcaada'ya gidebilirler. Aslında genel olarak Bozcaada'nın enerjisi adayı pek çok insan için keyifle vakit geçirebileceği bir yere dönüştürüyor. 

 Bozcaada'da Konaklama İmkanları

 Bozcaada her ne kadar küçük bir ada olsa da konaklama imkanları açsıdan misafirlerine geniş bir yelpaze sunuyor. Bu konaklama imkânları arasında her türlü bütçeye uygun mekanlar, oteller, pansiyonlar ve kamp bölgeleri bulunur. Bozcaada’nın en bilinen otelleri ve kamp alanları ise Ayapetro Hotel, Patiska Karadut Bağ Evi, Camping Bozcaada gibi yerlerdir. 

 Bozcaada’nın misafirlerine sunmuş olduğu en güzel otel seçeneklerinde birisi de Ayapetro Hotel'dir. Adada yaşayan bir aile tarafından işletilmektedir ve özellikle de Bozcaada merkezine çok yakındır. Bu özelliğide ulaşım kolaylığı bakımından diğer seçeneklere kıyasla güzel bir avantaj sağlıyor. Ayapetro Hotel'in bahçesinde sabahları kahvaltı ve 5 çayı servisi yapılmaktadır. Yapı olarak 2 katlı bir taş bina olma özelliği taşıyor. Sahip olduğu mavi pencereleri ile misafirlerinin beğenisini kazanıyor ve dışarıdan bakıldığı zaman bu mavi pencereler oldukça şık duruyor, otele sımsıcak bir atmosfer kazandırıyor.

 Patiska Karadut Bağ Evi, Ayapetro Hotel'e göre kıyaslandığında adam merkezine daha fazla uzaktır. Fakat bu durum sizi fazla korkutmasın çünkü eğer kalabalıktan uzak, daha izole bir tatil geçirmek istiyorsanız Patiska Karadut Bağ Evi tam da size göre bir yer. Patiska Karadut Bağ Evi'nin kahvaltısı ada genelinde çok meşhurdur. Ayrıca en güzel özelliği de kocaman bir bağın ortasında tatilinizi geçiriyor olmanızdır. 6 adet bağ evi bulunur. Bu kocaman bağın ortasında geçireceğiniz birkaç gün sizi ruhsal açıdan oldukça rahatlatacak, günlük hayatın stresinden birkaç gün de olsa uzaklaştıracaktır. Patiska Karadut Bağ Evi'ni misafirlerine sağlamış oldu bir diğer ayrıcalık ise her şeyin organik yöntemlerle elde ediliyor olmasıdır. Bu sayede her türlü gerekli ürün, sebze ve meyveler bu kocaman bahçeden toplanıyor. Yemeklerde ve bahçeler bu bağdan toplanmış olan meyve sebzeler kullanılır. Bu durum da tatil boyunca tükettiklerimizin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Patiska Karadut Bağ Evi'nde hamur işleri günlük olarak yapılıyor. Kocaman bahçesinde tavukların ve kedilerin geçtiği bu bağ misafirlerine organik, doğal ve sakin bir yaşamdan kesit sunuyor. Ayrıca Patiska Karadut Bağ Evi'nin meşhur kahvaltısına katılmak için bu bağ evinde konaklıyor olmanıza gerek yoktur, rezervasyon yaptırarak dışarıdan da kahvaltılara katılabilirsiniz. 

 Kamp alanları pek çok kişiye daha ekonomik ve daha özgür bir tatil dönemi sağlıyor. Özellikle bütçe bakımından sorun yaşıyorsanız ve özgürce birkaç gününüzü geçirmek istiyorsanız Camping Bozcaada tam olarak size göre bir seçenek. Aslında, kamp ortamı sıcak ve güzel vakit geçirebileceğiniz ve yeni insanları tanışıp arkadaşlık kurabileceğiniz bir imkân sağlıyor. Kamp alanlarının olmazsa olmazı kamp sırasında kullanılacak olan ekipmanlardır. Eğer ekipmanınız varsa kendi ekipmanlarınızı getirebilir eğer ekipmanınız yoksa kamp alanından ekipman kiralayabilirsiniz. Kamp ekipmanlarının haricinde bir de konaklamak için bungalovlar da vardır. Tatil süresinde bu bungalovlardan da faydalanabilirsiniz. 

 Kamp alanının ayrıca bir de kapalı yemek alanı, duş ve tuvalet alanları, ortak mutfak ve bir de kafeterya alanı mevcuttur. Kamp ekipmanlarını kurmak için misafirlerin en çok tercih ettikleri yerler genellikle gölgelik alanlardır. Ayrıca çam ağaçlarının olduğu yerlerde de kamp eşyalarınızın kurulumunu yapabilirsiniz. Kamp ekipmanlarınızın kurulumu tamamlandıktan sonra artık tek yapmanız gereken kendinizi ortamın doğal güzelliğine bırakmanız. 

 Kamp alanlarını haricinde koylarda ve kumsallarda çadırınızı kurabilirsiniz. Fakat bu tarz alanlar yangın tehlikesi bakımından sakıncalıdır. Ayrıca, çevre temizliği açısından da böyle alanların tercih edilmemesi tavsiye edilir. Herhangi bir sorun yaşamadan ve işinizi garantiye alarak tatil yapmak istiyorsanız bu tarz yerlerden uzak durmanız tavsiye edilir. 

  Bozcaada'da Yeme ve İçme Kültürü

  Bozcaada'nın misafirlerine sunmuş olduğu en güzel kısımlardan birisi de yeme içme kültürüdür. Bozcaada'da yaşayan insanlar tarafından pek çok pratik ama lezzetli tarifler oluşturulmuştur. Deniz kenarında bir piknik gezintisi yapmak güzel bir seçenek olabilir. Bunun yanı sıra bir sürü sandviç seçeneği bulabilirsiniz. Aynı zamanda Bozcaada şarap üretimi açısından zengin bir kültüre sahiptir. Böyle bir kültüre sahip olan Bozcaada'da şarap tadımı yapacağınız yerler de mevcuttur. 

  Özellikle Bozcaada merkezinde birçok şarap üreticisinin yeri var. Bu yerlerden izin alarak şarap tadımı yapabilirsiniz. Bozcaada'da he yerli hem de yabancı tatilciler tarafından en çok yapılan aktivitelerden biri de piknik yapmaktır. Deniz kıyısında yapacağınız bir piknik zamanın güzel akmasını sağlayacaktır. Bozcaada'da şarap haricinde bir de gelincik şerbeti ya da koruk suyu bulunur. Gelincik şerbetinin ve koruk suyunun tadına bakmak isterseniz bazı yerel bakkallardan ve marketlerden temin edebilirsiniz. Bozcaada’nın en meşhur mekanlarında birisi de Çiçek Pastanesi'dir. 

  Bozcaada'ya ve Gökçeada’ya, bozcada gökçe ada turları aracılığı ile günübirlik turlar düzenleyebilirsiniz. Bu turlar yolcuları daha önceden belirlenmiş olan bir noktadan alır ve Bozcaada'nın kendine özgü olan mimarisini ve doğasını keşfetmek üzere yola çıkar. Geyikli ‘den kalkacak olan feribot aracılığı Bozcaada'ya ulaşım sağlanır. Feribot yolculuğu çok uzun değildir. Yalnızca 30 dakika sürer. Bu süre boyunca deniz yolculuğunun keyfini sürmekte bir başkadır. Bu turlar sayesinde Bozcaada'nın güzel ve az bilinen yerlerini keşfedebilirsiniz. Bozcaada turları aracılığı ile Rüzgâr Değirmenlerini gezebilir, Mermer Burnunu görebilir ve Göztepe'nin nefes kesici panoramik manzarasını izlemenin keyfine sonuna kadar varabilirsiniz. Bozcaada'nın deniz mahsullerinden oluşan menüler arasından dilediğin balık yemeğini yiyebilir, plajlarında yüzmeye gidebilirsiniz. Ada doğa yürüyüşleri için de iyi bir imkân sağlamaktadır. Ada yerlileri tarafından üretilmiş olan domates reçellerin ve şarapların tadına bakabilirsiniz. İsterseniz tur programınıza Bozcaada'da yapacağınız 1 saat boyunca sürecek olan ATV Safarisi de dahil edilebilir. 

  Bozcaada deniz turu aracılığı ile hem Bozcaada'nın henüz fazla keşfedilmemiş yerlerine doğru bir gezintiye çıkabilir hem de en meşhur olan yerleri gezebilirsiniz. Tur sayesinde lüks araçlar ile ulaşımınızı sağlamanız mümkündür. Ayrıca turla birlikte Bozcaada Kalesi'ni gezebilir, adadaki hem Türk hem de Rum mahallerini görebilir, iki farklı kültürün dostluğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra, Bozcaada'nın meşhur şarap fabrikalarını ziyaret edebilir ve üretilen şarapların tadına bakabilirsiniz. Habbeli koyu ve rüzgâr gülleri de ziyaret edilebilecek güzel noktalardandır. Tur aracılığı ile Ayazma koyunda güzel bir deniz molası verebilirsiniz. Bu deniz molasında dilerseniz kendiniz mavinin derinliklerine bırakabilir ya da manzaranın keyfine varabilirsiniz. 

 Gökçeada da tıpkı Bozcaada gibi tur ve gezi bakımın pek çok güzel imkânı tatilcilere sunmaktadır. Gökçeada deniz turu aracılığı ile daha önceden belirlenmiş olan bir konumdan yola çıkılarak, Kabatepe limanı üzerinden feribot araçlığı ile Gökçeada’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Gökçeada turları, Gökçeada'nın bozulmamış doğal güzelliğine doğru yola çıkmak için yapılacak hem en güzel hem de en ekonomik yolculuk olacaktır. Çünkü bu turlar sayesinde Gökçeada'nın pek çok tahribat görmemiş doğal çevresine keşfe çıkacaksınız. Rum Köylerini, manastırları, kiliseleri gezecek hem Rum hem de Türk kültüründen olan esintileri iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Deniz turları aracılığı ile hem mavinin hem de yeşilin her türlü tonuna sonuna kadar doyacaksınız. Gökçeada dünyadaki tek cittaslow adasıdır. Doğal güzelliği ve temizliği bozulmamış denize, yeşile, toprağa ve otantik köylere sahiptir. Gökçeada turları sayesinde adanın en otantik köylerinden biri olan Zeytinli Köyü'nü ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca geziniz boyunca yerel lezzetlerin de tadına bakabilirsiniz. Bu yerler lezzetler arasında meşhur dibek kahvesi ve sakızlı muhallebisi yer alır. Dileyen misafirler ise meşhur kuzu ve oğlak tandırından yapılmış olan ev yemeklerinin ve zeytinyağlı yemeklerin tadına bakabilir 

 Öğlen yemeğinizi ise tüm yorgunluğunuzu atmak ve leziz yeni tatlar keşfetmek için Aydıncık sahiline gidebilirsiniz. Bu güzel sahilde yediğiniz yemek tüm yorgunluğunuzdan ve stresinden sizi arındırmakla kalmayıp aynı zamanda turdaki grubunuzla daha iyi kaynaşmanızı sağlayacaktır. Tur esnasında, tur rehberinin verdiği bilgilerle bölge hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz ve bu durumda sizin Gökçeada'nın doğal güzelliklerini ve tarihi dokusunu daha iyi tanımanızı sağlayacaktır

Bozcaada ve Gökçeada, Türkiye'nin kuşkusuz en çok ziyaretçi yığınına uğrayan iki adasıdır. Bozcaada, Çanakkale'ye bağlı bir ada ilçesidir. İlçenin nüfusu özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınından dolayı artmaktadır. Yaz aylarındaki nüfus normal zamanlardaki nüfusun yaklaşık olarak 10 katına çıkmaktadır. Bozcaada, İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirlere yakın olmasından dolayı da bu büyük şehirlerden insanları da ağırlamaktadır. Yerli ve yabancı tatilcilerin akın akın Gökçeada’ya ve Bozcaada’ya gelmesi ile Bozcaada turu ve Gökçeada turu hizmetleri son yılların en çok ilgi gören konularından biri haline gelmiştir.

 Bozcaada'nın kaya ile tek bağlantısı Geyikli arasında düzenlen feribot seferleridir. Bozcaada ve Geyikli arasındaki mesafe yaklaşık olarak 6 kilometredir. Bozcaada'nın ön planı çıktığı özelliği genellikle yaz aylarında yapılan deniz turizmidir. Ayrıca Bozcaada'da bağcılık ve şarap üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır. Aslında bağcılık ve şarap üretimi Bozcaada'nın kültürünün en önemli parçalarından biri haline gelmiştir son yıllarda. 

  Bozcaada konum olarak incelendiğinde tam olarak Çanakkale Boğazı'nın çıkışına konumlanmıştır. Bu özelliği sebebi ile stratejik olarak önemi büyüktür. Bozcaada eskiden beri farklı farklı bir sürü uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bozcaada'nın ismi antik dönemlerde Leukophrys olarak geçmektedir. Ayrıca, Homeros tarafından yazılmış olan İlyada Destanı'nda da Tenedos adı ile yer almaktadır. Bozcaada ismi ilk kez Piri Reis'in haritalarında geçmektedir.

 Bozcaada Tarihi

 Arkeologlar tarafından yapılmış olana kazı çalışmalarından dolayı Bozcaada'nın tarihinin Milattan önce 3000'lü yıllara denk geldiği düşünülmektedir. Adanın yerleşim yerine dönüşmesi ilk kez milattan önce 4000'li yıllara denk gelmektedir. Bu adaya yerleşe ilk insanlar Pelasglardır. Fakat tarih boyunda Bozcada pek çok farklı medeniyetten uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler arasında Bizanslılar, Büyük İskender İmparatorluğu, Cenevizliler gibi farklı medeniyetler yer alır. Bu medeniyetlere ek olarak Osmanlı İmparatorluğu, Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlar gibi medeniyetlerde vardır. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu adayı uzun yıllar himayesi altında tutmuştur. Bozcaada tarih sahnesinde bazı savaşlara da ev sahipliği yapmıştır. Truva Savaşı esnasında Yunanlar tarafından üs olarak kullanılmıştır. 

 İyonya ayaklanması döneminde önce Perslilerin daha sonra Romalıların egemenliğine geçmiştir. Roma İmparatorluğu dağıldıktan sonra Bozcaada Bizanslıların eline kalmıştır. Fakat 11453 senesinde Osmanlı İmparatorluğunun İstanbul'u fethetmesi ile Bozcaada'nın stratejik önemi artmıştır. Bozcaada'nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi 1455 senesini bulmuştur. Bozcada 1455 senesinden sonra da farklı uygarlıklar tarafından fethedilmeye çalışılsa da Bozcaada Osmanlı İmparatorluğu'nun elinde kalmıştır. Bozcaada'yı Osmanlı İmparatorluğu'nun elinden almaya çalışan devletlerden biri de Venediklilerdir. Her ne kadar Bozcaada'yı Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinden almaya çalışsalar da başarılı olamamışlardır. 

 Bozcaada'da yaşanmış olan bir diğer tarihi olaylardan birisi de Osmanlı- Rus savaşı döneminde Ruslar tarafından işgal edilmiş olmasıdır. Osmanlı- Rus Savaşı 1806- 1812 yılları arasında yaşanmıştır. Ruslar tarafında işgal edilmiş olduğu dönemde kale yıkılmış ve yağmalanmıştır. Fakat İkinci Mahmut bu kaleyi tekrar yaptırmıştır. Bozcaada 1923 yılında imzalanmış olan Lozan Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti'ne kalmıştır. 

HAKKIMIZDA

SSC Tur (BSC Club Turizm Seyahat Acentası) seyahat acentası olarak 20 yılı aşan deneyimli kadrosuyla sizlere her zaman daha iyi ve daha kaliteli hizmet vermeyi ilke edinmiştir. Devam »

İLETİŞİM

[email protected]
0216 472 3939
Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:41
    Daire:12 Kadıköy / İstanbul
Sitemizde bulunan tüm fiyatlar, sistemde bulunan geçerli kredi kartları ile tek ödeme için en ucuz başlangıç fiyatlarıdır, yeterli kontenjanlarda geçerlidir.
v2